Alcaraz ve Djokovic teniste bir geçişi simgeliyor

Alcaraz and Djokovic Alcaraz and Djokovic

Tenis dünyasındaki herkes, Amerika Açık öncesindeki son turnuvalarında Novak Djokovic’in Carlos Alcaraz karşısındaki zaferine büyük ilgi gösterdi.

Sosyal medyadaki tepkilere göre, tenis dünyasındaki herkes, Amerika Açık öncesindeki son turnuvalarında Novak Djokovic‘in Carlos Alcaraz karşısındaki zaferine büyük ilgi gösterdi. 3 buçuk saatlik devasa bir mücadele olan bu karşılaşma, şu an erkekler tenisinin iki devi arasında gerçekleşti. Djokovic‘in son üç etkinliğinde üç farklı yüzeyde oynadığı ve üçüncü buluşmalarıydı. Bu maç, Flushing Meadows‘ta şampiyonu belirlemek üzere beklenen bir karşılaşmanın sahnesini oluşturdu. Turnuva Pazartesi günü başladı ve 10 Eylül’de sona erecek.

Geçtiğimiz hafta sonu sert kort Cincinnati Masters’ta 36 yaşındaki Djokovic‘in , ikinci sette bir şampiyonluk puanını kurtardığı ve 20 yaşındaki  Alcaraz‘ın, üçüncü sette ise dört puanı kurtardıktan sonra 5-7, 7-6 (7), 7-6 (4) mağlup olduğu bu karşılaşma, şu an tenis dünyasının içinde bulunduğu değişimin durumunu da simgeledi. Bu değişim, Serena Williams‘ın New York‘taki veda maçının bir yıl sonrasına ve Roger Federer‘ın hemen ardından emeklilik açıklamasına denk gelmektedir.

2022 Amerika Açık şampiyonu, geçen ay Wimbledon‘da ikinci Grand Slam unvanını kazandı ve bu unvanı, evet, doğru duydunuz, Djokovic‘i yenerek elde etti. Djokovic, 23 büyük turnuva zaferi ile Büyük Üçlü’nün şu an yarışan tek üyesidir. Federer (20) emekli oldu ve Rafael Nadal (22), ocak ayından bu yana kalça sorunu nedeniyle dışarıda, ancak 2024’te bir kez daha dönüş yapmayı düşünüyor.

Chris Eubanks, Wimbledon erkekler çeyrek finallerine ulaşan 27 yaşındaki Atlanta’lı bir oyuncu, “Yıllardır sporun efsaneleri tarafından domine edildi, ancak Zaman’ın üstesinden gelinemezliği var. Herkes bir sonraki aşamaya geçmek zorunda ve raketleri bırakmak zorundalar. Maalesef bunu Serena, Roger, Rafa ile görüyoruz. Bu bir geçiş dönemi olacak,” dedi. “Bu, erkek ve kadın oyunlarında diğer oyuncular için eşitlik ve isim yapma fırsatları bırakıyor.”

1.sıralamada olan 22 yaşındaki Iga Swiatek, 2.sıralamada olan 25 yaşındaki Aryna Sabalenka ve 4. sıralamada olan 24 yaşındaki Elena Rybakina, kadın tenisinin zirvesinde kalmaya hazır görünüyorlar. Swiatek zaten dört Grand Slam unvanını kazandı, bunlardan biri 2022 Amerika Açık‘ta; diğerlerinin birer hakkı var.

Alcaraz and Djokovic

Alcaraz and Djokovic

Henüz sadece 19 yaşında olan Coco Gauff, tenisin en prestijli dört kupasından birini kazanmaya hazır olabilir.

Ancak hiçbiri kendini Williams‘ın kesin varisi olarak kanıtlamadı.

Bir yıl önce New York’ta yarı finale kadar yükselen Fransız Caroline Garcia, “Bir değişim var,” dedi. “Alcaraz ve Iga gibi genç oyuncular geliyor.”

Sporun liderleri, birinin ön plana çıkmasını umuyor.

“ABD Açık’ı düzenleyen ulusal federasyon olan ABD Tenis Birliği’nin CEO’su ve icra direktörü Lew Sheer, “Tüm zamanların en iyi kadın ve erkeklerinin aynı anda birbirlerine karşı yarıştığı altın çağdan çıkarken tenisin geleceğini uzun zamandır merak edenler için, 2022’yi yükselen yıldızların yılı olarak gördük” dedi.

Belki. Son üç sezonda erkekler tarafında 10 yeni Masters 1000 şampiyonu oldu, bu grupta elbette Alcaraz yer alıyor, ancak aynı zamanda 20 yaşındaki başka bir oyuncu, Holger Rune, ve 22 yaşındaki Jannik Sinner da bulunuyor.

“Grand Slam’lerde ve Masters’larda yeni yüzler görmeye başlıyoruz. Bu Djokovic ve Nadal gibi oyuncuları tahttan indirmek için son adım gibi bir şey geliyor,” diyor iki yıl önce ABD Açık yarı finalisti olan 23 yaşındaki Kanadalı Felix Auger-Aliassime. “Carlos muhtemelen biraz nöbet değişimine başlıyor. Ancak Djokovic muhtemelen son sözünü söylemedi.”

Bu, Cincinnati‘de Djokovic‘in Alcaraz‘ı nihayet yendiğinde göğsünü açıp bağırdığı bir mesaj gibi görünüyordu.

Sonuç olarak, Djokovic için bu mükemmel bir hazırlıktı, çünkü geçen yıl COVID-19’a karşı aşı olmadığı için Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edemedi.

Djokovic, Alcaraz‘la mücadele etmenin ona Nadal‘la en iyi dönemlerinde meydan okumak gibi geldiğini söyledi – ki bu biraz zaman önceydi.

“Hiç pes etmiyorsun dostum. Tanrım,” diyen Djokovic, İspanyol oyuncunun havluya sarılıp ağlamasından kısa bir süre sonra Alcaraz’ın kahkahasını çekti.

“Yani, bu yönünü seviyorum ama bazen keşke birkaç puanı da böyle oynasaydın diyorum, anlıyor musun?” Djokovic sağ elini amaçsızca sallayarak devam etti.

Alcaraz da güzel sözler söyledi.

“Djokovic’e “Senin gibi bir şampiyondan çok şey öğrendim” dedi.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*