Coco Gauff, 19 yaşında ilk kez bir Amerikan Açık yarı finaline ulaşıyor

Coco Coco

Coco Gauff, 2017 Fransa Açık şampiyonu Jelena Ostapenko’yu 6-0, 6-2 yenerek ilk kez Amerikan Açık yarı finallerine ulaştı.

Coco Gauff, bir Grand Slam finaline ulaşmanın ne gerektiğini biliyor. Oraya gitti, yaptı. Ancak bir büyük şampiyonluk yaşama deneyimi henüz yok. Bu yüzden Amerikan Açık’ta yarı finallere ilk kez çıkmasına rağmen, performansının ne kadar üstün olduğuna bakılmaksızın tatmin olmuyor.

“Hayaller hiçbir zaman tribünlerdeki insanlar ve imzalar olmadı. Bu asla hayallerimde yoktu,” diyor 19 yaşındaki Florida’lı sporcu. “Önemli olan sadece kupaydı.”

Bu kupa daha da yaklaşıyor gibi görünüyor. Gauff, sıcaklık, nem ve güçlü bir rakip ile başa çıkmakta hiç de zorlanmadı ve Jelena Ostapenko’yu 6-0, 6-2 yenerek, Serena Williams’ın 2001’de Flushing Meadows’ta yarı finale çıkan son Amerikan genç olduğu oldu.

Altıncı sıradaki Gauff, “Yarı finale kadar, teoride, kazanmak istiyorsanız iki maç kalmış olsa da, böyle düşünemezsiniz,” dedi. “Hâlâ turnuvanın başında olduğum zihniyetindeyim. Geçmişte çeyrek finallerde oynarken (öğrendiğim) şey buydu: Önceleri ‘Sona yaklaştık’ diye düşünürdüm. Ama şu anda, kendime ‘Daha oynayacak iki haftam var’ dediğim bir zihniyete sahibim. Yani aklım bu noktada. Sonra, tabii ki bittiğinde, bitmiş olacak. Ama şu anda sadece ‘İki hafta daha’ diyorum.”

Bu, Gauff için son 17 maçında 16. zaferdi ve Perşembe günü Çek Cumhuriyeti’nden 10 numaralı Karolina Muchova ile karşılaşacak. Muchova, Haziran ayında Fransa Açık finaline çıkmayı başardı ve aynı şekilde harika bir başlangıç yaptı – ilk sette karşılaştığı dokuz servis kırma şansının tamamını, bir oyunda kurtardı – ve akşam saatlerinde Romanya’dan 30 numaralı Sorana Cirstea’yı 6-0, 6-3 yenerek yarı finale yükseldi.

Coco

Coco

Bir yıl önce bu zamanlar, Muchova 235. sıradaydı ve Amerikan Açık’ta ilk turda elenmişti. Ancak, Cirstea karşısında sahip olduğu çeşitliliği sergilemek için her şeyi gösterdi ve 32-12’lik bir avantaj sağladı. Cirstea, 2009’dan bu yana ilk kez Slam çeyrek finale çıkarken, Gauff için Temmuz ayındaki Wimbledon’da ilk turda elenmiş olmak gerçekten uzak bir anı gibi hissettiriyor.

Gauff için, geçen yıl Roland Garros’ta finalde yer aldı, ancak o şampiyonluk maçını Iga Swiatek’e kaybetti; bu yıl Amerikan Açık çeyrek finallerinde tekrar karşılaşabilirdi. Ancak Swiatek oraya ulaşamadı, yerine dördüncü turda Ostapenko’ya kaybederek hem unvanını koruma hem de WTA sıralamalarında 1 numaradaki yerini Aryna Sabalenka’ya devretme kararı aldı.

“Şok oldum,” dedi Gauff.

Ostapenko, Pazar gecesi Swiatek karşısında olduğu gibi, hemen hemen her vuruşta kırılmayı göze alarak neredeyse her vuruşta her şeyini ortaya koyan, her topa gitmeyi hedefleyen bir oyuncu. Eğer toplar içeri girerse, işte o zaman iş başında demektir. Girmezlerse, o zaman sorun yaşar.

Bu kez 36 basit hata ile tamamladı; Gauff’un 14 basit hatası vardı.

“Ocak ayında Avustralya Açık’ta Gauff’u yenen Ostapenko, “Dürüst olmak gerekirse bugün ondan biraz daha fazlasını bekliyordum” dedi.

Ostapenko, Swiatek karşısında elde ettiği zaferin çok geç sona ermesi ve ardından Gauff maçının çok erken başlaması nedeniyle kısa bir süre içinde oynamak zorunda kaldığını söyledi – maç, hemen öğleden sonra başladı, sıcaklık 90 Fahrenheit derece (32 Celsius) ve nem %50’nin üzerindeydi, bu da iki büyük arena çatısının kullanımı konusunda bir kural değişikliğine neden oldu.

Ostapenko, “Gece seansında oynayacağımdan oldukça emindim, çünkü bana söyledikleri buydu,” dedi. “Program açıklandığında, ilk maçı oynayacağımı gördüm ve ‘Vay canına, bu biraz garip bir programlama’ dedim.”

Turnuva hakemi Jake Garner, Ostapenko’nun takımının geç başlama talebinde bulunmadığını ve kendisine bu yönde bir bilgi verilmediğini söyledi.

“Ona kesinlikle benden ya da hakem ekibinden herhangi birinden bir şey söylenmedi. Antrenörler, oyuncular, hakemler ve takım turnuva yönetimi arasında program hakkında her zaman konuşmalar olur, ancak kendisine özellikle ne zaman oynayacağına dair bir söz verildiğine inanmıyorum,” dedi Garner. “Ve bu, herhangi birine bu kadar önceden bir şey vaat edilmesi için çok sıra dışı olurdu.”

Erkeklerde ise 20 yaşındaki Amerikalı Ben Shelton, ilk Grand Slam yarı finaline ulaştı ve şimdi Sırp 23 kez büyük şampiyon olan Novak Djokovic ile karşılaşacak. Açık döneminde iki Afrikalı-Amerikan erkek arasında gerçekleşen ilk Grand Slam çeyrek finaliydi. Tanınmamış Shelton, 10 numaralı Frances Tiafoe’yu 6-2, 3-6, 7-6 (7), 6-2 yendi. Djokovic, 9 numaralı Taylor Fritz’i 6-1, 6-4, 6-4 ile geçti.

Gauff’un yanında doğal olarak Amerikan yanlısı kalabalık vardı. Daha korta çıkmadan önce bile onu alkışladılar ve bağırdılar, maç öncesi TV röportajı sırasında arenanın video ekranlarında gösterildiğinde tepki gösterdiler.

Gauff’un tanıtılması için yapılan anonslar sırasında coşkuları arttı.

Ve bir kez başladığında, mümkün olan en iyi başlangıcı yaptı, sadece 10 dakika sonra 3-0’lık bir avantajla ilk 15 puanın 12’sini aldı.

Gauff’un zorlamaya ihtiyacı yoktu. Onun yerine, içgüdülerini, zekasını ve hızını kullanarak Ostapenko’nun en iyi toplarına ulaştı ve onları geri gönderdi. Bu örnek savunma, genellikle, Ostapenko hata yaptığında uzayacak şekilde puanları uzattı.

“Bugüne kadar oynadığım en iyi maçtı, kesinlikle,” dedi Gauff, “Her ne kadar benim oynamaktan hoşlandığım tarzda olmasa da.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*