Coco Gauff, Flushing Meadows için ciddi bir rakip haline geliyor

Coco Coco

Coco Gauff’un ABD Açık’ın önde gelen şampiyonluk adaylarından biri olarak görülmesi gerektiğine şüphe yok

 

Geçen ay Wimbledon‘da ilk turda kaybetti, Coco Gauff yalnız kalmak ve düşünmek için Londra’daki oteline kapandı.

“İki gün boyunca odadan çıkmadım. Kelimenin tam anlamıyla çıkmadım. Yemeğimi odaya sipariş ettirdim,” diyor Gauff röportajda. “Fark ettim ki: O iki gün gerekliydi çünkü düşünmek ve üzülmek için kendime zaman ayırdım. Turda çoğu zaman kendimize üzülmek için izin verecek zamanımız olmuyor, dolayısıyla bu duygular bir sonraki maça kadar birikiyor. Dürüst olmak gerekirse o iki günün bana yardımcı olduğunu düşünüyorum. Zihnim gerçekten tamamen temizlendi.”

Değiştirdiği tek şey bu değildi ve şimdi Gauff’a bir bakın: 6. sırada yer alan 19 yaşındaki Florida’lı oyuncu, Flushing Meadows’da gözünü diktiği ve uzunca bir süre elinde tutmaya aday göründüğü kupa için önde gelen yarışmacılar arasında sayılmalı.

Iga Swiatek‘in ikincisi olan Gauff, “Açıkçası hedefim bir Slam kazanmak,” dedi

“ama ‘Tamam, benim ABD Açık şampiyonu olmam gerekiyor’ diye düşünmeyeceğim. Sahip olduğum zihniyet bu değil. İnsanlar bunu bana yüklediğinde, bunu kabul etmekten ve bunun kalpten geldiğini bilmekten başka seçeneğim yok.”

Yeni bir koçluk anlaşması, forehand’i üzerinde yeniden çalışılmış ayak hareketleri ve puanların başlarında agresif olma kararlılığı ile Gauff herkes kadar iyi oynuyor. Oynadığı 12 maçın 11’ini ve en büyük iki şampiyonluğunu kazandı.

Wimbledon‘da 2020 Avustralya Açık şampiyonu Sofia Kenin‘e karşı aldığı yenilgiden bu yana Washington ve Cincinnati‘de, her ikisi de sert kortta oynadı. Son zaferlerden biri, oynadıkları 14 setin tamamını alan 2022 ABD Açık şampiyonu Swiatek‘e karşı geldi.

Geçici danışman Brad Gilbert ile birlikte geçen aydan bu yana Gauff‘un tam zamanlı antrenörlüğünü yapan Pere Riba, “Wimbledon hepimiz için hazmetmesi zor bir turnuva oldu,” dedi. “Ama geliştirebileceği şeyler hakkında konuştuk. Coco da buna açıktı.”

 

2019’da Wimbledon‘da Gauff herkesin fark ettiği biri haline geldi. Henüz 15 yaşındayken turnuva tarihinin en genç elemecisi oldu ve ardından Venus Williams‘ı yenerek ana etkinliğin dördüncü turuna ulaştı.

Sonraki iki büyük turnuvada da büyük başarılar elde etti: Gauff, son şampiyon Naomi Osaka‘ya kaybetmeden önce ABD Açık’ta üçüncü tura çıktı, ardından 2020 Avustralya Açık‘ta yine son şampiyon Osaka‘yı eledi. Gauff‘un şans eseri olmadığı açık. Belli ki hızlı öğrenen birisi.

Coco

Coco

“Coco değişiklik yapmaya istekli. Gerçekten alçakgönüllü ve çok çalışkan. Oyununda ileriye doğru adımlar atması gerektiği açıktı,” diyen Riba, Gauff’un forehand vuruşlarını yapma şeklini geliştirmesi gerektiğini vurgularken, Gilbert’in tavsiyeleri arasında puanlar arasında acele etmemenin önemi de vardı. “Bu yüzden çalışmaya başladık. Bir plan oluşturduk. Ve gün be gün onu takip ettik.”

Riba‘nın da belirttiği gibi, harika bir temel vardı: oyundaki en iyiler arasında yer alan bir servis, backhand ve savunma yeteneği.

Gauff’un forehand’i daha güvenilir hale geldi ve rakipler artık onun duraksayacağını düşünemiyor. Sayıların başlarında hücum etme isteği eskisinden çok daha yaygın. Kendine güveni geri geldi.

Gauff‘un çiftler partneri ve son yedi haftada onu teklerde yenen tek oyuncu olan 28 yaşındaki Amerikalı Jessica Pegula, “Gerçekten maçı kazanmak zorunda bırakıyor,” dedi. “Size çok fazla boş puan vermeyecektir.”

Gauff‘un en uzun ABD Açık kalışı bir yıl önce çeyrek finale kadar çıkmasıyla gerçekleşmişti. Ev sahibi taraftarların ilgisi ve turnuvanın kapanış hafta sonunda Arthur Ashe Stadyumu‘na çıkma umudu daha da artacak.

“Bazen insanların bunun böyle olabileceğini düşündüğünü biliyorum,” dedi Gauff sağ eliyle şaklatarak, “ama insanlar sahada her gün ellerinden geldiğince çok çalışan 1.000 oyuncu daha olduğunu unutuyor. Yani bu bir sihir değil. Bu şekilde gerçekleşmeyecek.”

Hayır. Öyle olmaz. Ama Temmuz ayında bir otel odasında geçirilen iki gün, Eylül ayında meyvelerini verebilir.

Tenis ile kalın

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*