John Isner, ABD Açık’ta kaybederek emekliye ayrıldı

John Isner John Isner

John Isner, ABD Açık’ta teklerde ve çiftlerde kaybederek emekliye ayrıldı.

John Isner,  Perşembe günü Amerika Açık’ta düzenlenen bir basın toplantısında profesyonel bir tenis oyuncusu olarak son gününü işaret ediyordu.

“Hayatımın büyük bir parçası oldu. Veda etmek zor. Kolay değil,” dedi 38 yaşındaki Amerikalı. “Ancak sonunda bu gün gelecekti. Bunun duygusal olarak hazırlanması zor.”

Kariyerin sona erme günleri açısından, Isner’ın bir çift son set tie-break ile ayrılması için daha uygun bir yol düşünmek zor olurdu – biri teklerde, diğeri çiftlerde. Tabii ki, bir veya iki zaferi tercih ederdi, ancak her yenilgisinde aldığı coşkulu seyirci desteğini ve ayakta alkışları takdir etti.

John Isner

John Isner

Isner, Flushing Meadows’da oyun başlamadan bir hafta önce bu Grand Slam turnuvası onun vedası olacaktı ve uzun zamandır ülkesinin en iyi erkek oyuncusu olan Isner, tekler grubunun ikinci turunda bir başka Amerikalı wild-card katılımcısı Michael Mmoh’a 3-6, 4-6, 7-6 (3), 6-4, 7-6 (10-7) yenilerek turnuvaya veda etti.

Birkaç saat sonra Isner, ABD Açık’ın son turnuvası olacağını söyleyen bir başka Amerikalı Jack Sock ile birlikte çiftler maçını kaybederek tam teşekküllü emekliliğe yöneldi. Robert Galloway ve Albano Olivetti tarafından 12. Kortta 6-2, 3-6, 7-6 (10-3) mağlup edildiler.

“Bugünkü tekler maçımın sonucuyla ilgili elbette büyük bir hayal kırıklığı var ama aynı zamanda böyle bir atmosferde son bir kez oynadığım için de büyük bir minnettarlık duyuyorum. Çok güzeldi. Kortta da söylediğim gibi, işte bu yüzden bu kadar çok çalışıyorum,” dedi Isner. “Vücudumun ne kadar kötü hissettiğini açıklamak zor. Bu yüzden oynamaya hazır hale getirmek için yaptığım her şey çok fazla. Bir ABD Açık daha istiyordum ve bunu başardım.”

Isner, Mmoh’un daldırmalı bir pas atışından fileye bir vole gönderdiğinde, iki rakip kucaklaştı.

Ardından Isner – beşinci sette 5-4’te kazanmasına bir sayı kalmıştı ama backhand vuruşunu fileye taktı – kenar çizgisindeki sandalyesine oturdu ve yüzünü beyaz bir havluyla kapattı.

“O anda, o eşitlikte, bunun  son maçı olduğu gerçeğini düşünmüyorsunuz. Belki maça başlamadan önce düşünürsünüz ama eşitlik bozulurken ve maç sayısı gerideyken düşünmezsiniz,” dedi 25 yaşındaki Mmoh, daha önce sadece bir kez ilk iki seti kaybettikten sonra maç kazanmıştı.

“Maçı kazandığımda çok olumlu duygular içindeydim ve gerçekten çok mutluydum. Ama bir saniye sonra kendimi kötü hissettim. Gerçekten hissettim” diyen Mmoh, bir sonraki maçında 21 yaşındaki Britanyalı Jack Draper ile oynayacak. “O röportajda duygusallaştığını gördüğümde, gerçekten onun için üzüldüm. Bu yüzden zordu. Neredeyse acı-tatlı gibiydi. Açıkçası, günün sonunda hepimiz rakibiz ve buraya tek bir sebep için geliyoruz ve bu yüzden kazandığım için mutluyum.”

İlerleyen kadınlar arasında Wimbledon şampiyonu Marketa Vondrousova, Avustralya Açık şampiyonu Aryna Sabalenka, 2017 ABD Açık ikincisi Madison Keys, üç kez büyükler yarı finalisti Elina Svitolina ve 13 numaralı seribaşı Daria Kasatkina yer aldı.

Erkekler şampiyonu Carlos Alcaraz’ın Lloyd Harris’i 6-3, 6-1, 7-6 (4) yenerek üçüncü tura yükseldiği ve New York, Los Angeles ve diğer bazı şehirlerdeki izleyicilerin Disney ile Charter Spectrum kablolu yayın sistemi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ESPN2’de izleyemediği maçta, 3 numaralı seribaşı Jessica Pegula kontrolü erken ele geçirdi ve Patricia Maria Tig’i Arthur Ashe Stadyumu’nda 72 dakikada 6-3, 6-1 yendi.

“Alcaraz “Başından son topa kadar harika bir maç oynadım” dedi.

Gece 1’den sonra sona eren günün son maçında 2021 ABD Açık şampiyonu Daniil Medvedev, Christopher O’Connell’ı 6-2, 6-2, 6-7 (6), 6-2 yendi.

Diğer karşılaşmalarda, 2016 ABD Açık dahil üç büyük şampiyonluğu bulunan 38 yaşındaki Stan Wawrinka üçüncü tura yükselirken, 2012 ABD Açık dahil üç büyük şampiyonluğu bulunan 36 yaşındaki Andy Murray elendi.

Wawrinka, 30 numaralı seribaşı Tomas Martin Etcheverry’yi 7-6 (6), 6-7 (7), 6-3, 6-2 yendi. Murray ise 19 numara Grigor Dimitrov’a 6-3, 6-4, 6-1 ile elendi.

Her zaman okunması ve ulaşılması zor büyük servisleriyle tanınan Isner, Mmoh karşısında 48 ace atarak ATP kariyer rekorunu 14.470’e yükseltti. Son servisi, uygun bir şekilde, saatte 134 mil hızla geldi.

Isner ayrıca 2010 yılında Wimbledon’da Nicolas Mahut’a karşı 11 saat 5 dakika süren ve beşinci sette 70-68 sonuçlanan zaferinde elde ettiği 113 ace ile tenis tarihinin en uzun maç rekorunu da elinde tutuyor.

Bu maratonla uzun süre hatırlanacak. Kariyerinin bir Grand Slam etkinliğindeki en iyi performansını da All England Club’da sergiledi. 2018’de yarı finale kadar yükseldikten sonra Kevin Anderson’a karşı beşinci seti 26-24 biten bir yenilgi aldı.

Bu iki uzun final seti, sporun tüm Grand Slam turnuvalarında belirleyici setlerde eşitlik bozma yöntemine geçmesinde büyük bir etken oldu.

Mmoh’a karşı ilk 10’da eşitliği bozan seti kaybettikten sonra Isner’dan soyadını söyleyen seyirciler için duygularını anlatması istendi.

Isner, “Evet, zor,” dedi ve burnunu çekti.

Daha sonra, kariyerinin bir özetini sunarken, yine her şeyin sonluluğundan etkilendi.

“Her maçı kazanamayabilirim, bu kesin. Birçok yakın maçı kaybedebilirim. Kortta biraz sıkışabilir ve boğulabilirim. Böyle şeyler olur. Ama yine de önemsiyorum,” diyor 16 tekler şampiyonluğu kazanan ve ATP sıralamasında kariyerinin en yüksek seviyesi olan 8 numaraya ulaşan Isner. “Bu sporu kesinlikle seviyorum. Kortta oldukça sıkı rekabet eden biri olarak hatırlanmak istiyorum. Sanırım bunu başardım. Ancak kort dışında en önemlisi soyunma odasında meslektaşlarımın saygısını kazanmak.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*