Novak Djokovic, 24. Grand Slam şampiyonluğunu kazadı

Amerika Açık Amerika Açık

Novak Djokovic, her bir enerjiyi kullanarak ve bazı servis-voley becerilerini kullanarak Daniil Medvedev’i 6-3, 7-6 (5), 6-3’lük skorla yendi ve Flushing Meadows’taki finalde galip geldi.

NEW YORK (AP) – 1 saat 44 dakika süren ikinci setin yarısında, heyecan verici olduğu kadar yorucu bir ABD Açık finalinin ortasında yetenek kadar azim de test edildi,

Novak Djokovic ve Daniil Medvedev 32 vuruşluk bir puan için karşı karşıya geldi.

Bu, neredeyse aynı tarzları olan iki erkek arasında birçok uzun süren mücadeleden sadece biriydi ve Djokovic, bir backhand’i ağa vurarak pes etti. Sırt üstü düştü ve orada kaldı, göğsü sıkışarak soluyordu. Seyirciler coştu. Djokovic oturdu ama bir süre yerde kalmaya devam etti. Seyirciler daha fazla coştu, çabanın değerini takdir ederek alkışladılar.

Djokovic enerjisinin her zerresini ve biraz da servis ve vole kurnazlığını kullanarak – yeni numaraları olan yaşlı bir adam – Flushing Meadows’da Medvedev’e karşı 6-3, 7-6 (5), 6-3’lük bir zafer elde etti ve Pazar gecesi tek set skorunun gösterdiğinden daha çekişmeli bir maçta tarihi 24. Grand Slam şampiyonluğunu elde etti.

“Burada sizinle birlikte 24 Slam hakkında konuşuyor olacağımı hiç hayal etmemiştim. Bunun gerçek olacağını hiç düşünmemiştim,” dedi 36 yaşındaki Sırp Djokovic ve 1968’den beri devam eden Açık dönemde turnuvanın en yaşlı erkek şampiyonu. “Ama son birkaç yıldır, bir şansım olduğunu hissettim, tarih için bir şansım var ve eğer sunulursa neden yakalamayayım?”

Serena Williams’ın bir büyük tekler şampiyonluğu önüne geçti ve Açık dönemde 24 şampiyonluk kazanan ilk oyuncu oldu. Margaret Court da toplam 24 şampiyonluk elde etmişti ancak bunların 13’ü profesyonellerin Slam etkinliklerine kabul edilmesinden önce gelmişti.

Amerika Açık

Amerika Açık

Özellikle ikinci setin mini serisinde Djokovic’in bocaladığı anlarda oldu. En yorucu sayılardan sonra -ki bu sayılar çok fazlaydı- ellerini dizlerine koyarak eğiliyor, destek için raketini kullanıyor ya da bacaklarını esnetmek için duraklıyordu. Ve sonra aniden kendine geliyordu.

“İşte Novak bu,” dedi Medvedev. “Ne olursa olsun, orada olabilir.”

Katılımcılar ve herhangi bir gözlemci açısından, ikinci sette kim yenilirse yenilsin, bunun üstesinden gelemeyeceğine dair kaçınılmaz bir his vardı.

Djokovic, “Hayatımda hiç bu kadar uzun bir set oynadığımı sanmıyorum,” dedi.

Medvedev’in maçın bu bölümüyle ilgili yorumu?

Novak

Novak

“Kesinlikle pişmanım,” dedi. “Kazanmalıydım.”

Medvedev 6-5’te geri dönerken seti almaya bir puan kadar yaklaştı. Djokovic servisin arkasından fileye hücum etti ve Medvedev backhand pas vuruşu için bir açık yakalamışken, bunun yerine çapraz sahaya gitti ve Djokovic topu karşıladı. Eşitlik bozmada, Djokovic sonraki üç puanı almadan önce Medvedev 5-4 öndeydi.

Önemli bir ayarlama: Djokovic daha bitkin göründüğünde, her zamanki taktiği olmayan servis ve vole oyununa döndü. Bu şekilde oynadığı 22 puanın 20’sini ve fileye gittiği puanlarda toplam 44 puanın 37’sini kazandı; bazıları bir bilardo köpekbalığının takdir edeceği açılarda muhteşem vole veya yarım vole vuruşlarıydı.

Medvedev hiç karşılık vermedi.

Medvedev “Daha az inatçı olmalıydım” dedi.

Bu 27 yaşındaki Rus’un beşinci büyük finaliydi ve Djokovic ve Rafael Nadal’a karşı ikişer mağlubiyetle 1-4 geride. Zafer, 2021’de Flushing Meadows’daki finalde Djokovic’e karşı geldi ve yarım yüzyıldan fazla bir süredir ilk erkekler takvim yılı Grand Slam’i için bir teklifi durdurdu.

Bu durum Djokovic’e ağır geldi.

Djokovic Pazar günü yaptığı açıklamada, “Son 48 saatte anın öneminin ve söz konusu olanın kafama girmesine izin vermemek için elimden geleni yaptım,” dedi ve ekledi: “Çünkü iki yıl önce de böyle olmuştu ve ben düşük performans göstermiştim.”

Djokovic’in bir yıl önce COVID-19 aşısı olmadığı için yarışamadığı New York’taki dördüncü şampiyonluğu, Avustralya Açık’tan 10, Wimbledon’dan yedi ve Fransa Açık’tan üç kupanın yanına eklenerek erkekler arasındaki liderliğini genişletti. Nadal 22 ile ikinci sırada; Roger Federer ise 20 ile emekli oldu.

Maç bittiğinde Medvedev filede konuşurlarken Djokovic’in göğsüne vurdu. Djokovic raketini fırlattı, kollarını havaya kaldırdı ve sonra kortta diz çökerek başını eğdi. Sonra sarılmak için kızını buldu. Ardından oğlu ve eşi, ailesi ve takımıyla birlikte geldi.

Antrenörü Goran Ivanisevic, “Bu (spor) tarihindeki en büyük başarılardan biri,” dedi. “Tenis hakkında konuşmuyoruz. Genel olarak spordan bahsediyoruz.”

Çok geçmeden Djokovic, bu forma numarasını giyen yakın arkadaşı merhum NBA yıldızı Kobe Bryant’a bir saygı duruşu olarak üzerinde “24” ve “Mamba Forever” yazılı bir tişört giydi. Bunun üzerine de göğsünde aynı önemli numaranın yer aldığı beyaz bir ceket giydi.

Her zamanki gibi iyi olan Djokovic, bu sezon sporun en prestijli etkinliklerinde 27-1 yaptı: Tek kötü yanı Wimbledon finalinde Carlos Alcaraz’a yenilmesi oldu. Djokovic Pazartesi günü, Flushing Meadows’da son şampiyon olan ancak yarı finalde 3 numaralı Medvedev tarafından elenen Alcaraz’ı geçerek sıralamada 1 numaraya geri dönecek.

Pazar günü, Arthur Ashe Stadyumu’nun açılır kapanır çatısı yağmur nedeniyle kapalıyken, Medvedev gergin görünüyordu, beyaz raketinin döngüsel vuruşları tekrar tekrar bozuluyordu.

Buna karşın Djokovic, bir metronom kadar güvenilirdi; kendisine doğru gelen neredeyse her şeyi önceden seziyor ve toparlanıp karşılık vermek için acele ediyordu.

Djokovic analitiklere ve rakibinin eğilimlerine güveniyor. İçgüdülerine ve rakip servisleri ve yer vuruşlarını okuma konusundaki ustalığına güveniyor. Pazar günü, mavi ayakkabıları onu çoğu zaman olması gereken yere taşıdı ve kıvrılması, esnemesi, kayması gerektiğinde topu oyunda tutmasını ve istenirse hücuma geçmesini sağladı.

Medvedev de benzer şekilde oynuyor. Sayılar 25 şut, 35 şut ve daha fazla sürdü.

Djokovic mükemmel miydi? Hayır ama çoğu zaman olduğu gibi maç boyunca yeterince iyiydi. İlk kez oynadığı 2005 yılından bu yana katıldığı 72 Grand Slam turnuvasının tam üçte birini kazandı ki bu kayda değer bir oran. Buna katıldığı son 10 majör turnuvanın yedisinde kupa kazanmak da dahil.

Medvedev, Djokovic’in yoluna devam etmesinin ve başka birinin eve biraz donanım götürmesine izin vermesinin zamanı geldi diye şaka yaptı.

Buna güvenme Daniil.

“Devam edeceğim. Kendi bedenimde kendimi iyi hissediyorum. Hâlâ çevremden, takımımdan ve ailemden destek aldığımı hissediyorum,” dedi Djokovic. “Hala bu kadar yüksek bir seviyede oynadığımı ve en büyük turnuvaları kazandığımı bilmek … Eğer hala zirvede olursam bu sporu bırakmak istemiyorum.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*