Bazı Amerika Açık oyuncuları, sakatlık veya emeklilikten dönerek zaferler elde ediyor

US Open Tenis US Open Tenis

Kendisi de sakatlıktan dönen 2020 Amerika Açık yarı finalisti Jennifer Brady, “İnsanların hayatlarında ne yapacaklarını bilmediklerini hissediyorum,” dedi.

NEW YORK (AP) – Teniste geri dönüşler yeni bir şey değil. Martina Navratilova, John McEnroe, Martina Hingis, Bjorn Borg, Kim Clijsters ve Andy Murray gibi yıldızlar da dahil olmak üzere böyle bir şeyin oldukça uzun bir tarihi var.

Belki de bu nedenle Serena Williams‘ın hayranlarının birçoğu, son maçını bir yıl önce Amerika Açık‘ta oynadıktan sonra geri döneceğine umut bağlıyorlar.

Williams son zamanlarda ikinci çocuğunu doğurdu, bu nedenle Flushing Meadows‘ta olmayacak, ancak bu yılki turnuva, uzun bir süre için turdan ayrılan ve şimdi geri dönen birkaç oyuncuyu içeriyor. 1. Gün, Ajla Tomljanovic‘in (23 kez Grand Slam şampiyonuna veda maçında Williams’ı yendi ancak Kasım ayından bu yana sakatlık nedeniyle sahalardan uzak kaldı) ve 2021 Avustralya Açık finalisti Jennifer Brady‘nin (sakatlık) galibiyetleriyle başladı. Ardından 2016 Wimbledon ikincisi Milos Raonic (sakatlık) ve 2018 Avustralya Açık şampiyonu Caroline Wozniacki (emeklilik) Pazartesi akşamı Louis Armstrong Stadyumu‘nda görünmeyi planlıyorlardı.

“İnsanlar sadece ne yapacaklarını bilemiyor gibi hissediyorlar,” 2020 Amerika Açık yarı finalist Brady,  bir röportajda  “Belki ödül parasının arttığını görüyorlar ve eski yerlerine geri dönebileceklerini düşünüyorlar.”

US Open Tenis

US Open Tenis

28 yaşındaki Pennsylvania’lı tenisçi, Pazartesi günü 5 numaralı kortta Kimberly Birrell karşısında aldığı 6-3, 7-6 (4)’lık galibiyetin ardından raketini bir kenara fırlattı ve kollarını havaya kaldırdı. Brady, sağ dizindeki kırık ve sol ayağındaki yırtık doku nedeniyle kenara alındıktan sonra 2021’den bu yana ilk WTA tur maçını bu ay oynadı.

“Bıraktığım yerden dolayı – bir Grand Slam’in yarı finalleri; bir Grand Slam’in finali – beklentiler ve hedefler var” dedi. “Ama hemen oraya geri dönmek için kendime gerçekten baskı yapmak istemiyorum.”

Tomljanovic, Panna Udvardy‘yi 3-6, 6-2, 6-4 ile eleyerek yoluna devam etti ve şimdi ikinci turda daha zorlu bir sınav verecek: 2022 Wimbledon şampiyonu Elena Rybakina.

Salı günü Barbora Strycova (emeklilik) ve üç kez büyükler yarı finalisti olan Elina Svitolina (hamilelik) da dahil olmak üzere bir süredir aramızda olmayan diğer isimleri ağırlayacak.

“Tekrar oynamak nasıl olurdu diye düşünmek çok çekici ve cazip,” dedi iki kez Slam ikincisi olan Güney Afrikalı Kevin Anderson, 37 yaşında ve yaklaşık 1,5 yıl uzak kaldıktan sonra emekliliğine son verdi ama New York’taki elemeleri geçemedi. “Bazı insanlar tenisi bıraktıktan kısa bir süre sonra tutkuyla bağlı oldukları bir şeyin gerçek anlamını buluyor. Ben henüz bunu bulamadım.”

Bazılarını bırakmaya iten ve bazılarını yeniden başlamaya iten koşullar ne kadar farklıysa, kariyerin İkinci Bölümünde kortta elde edilen sonuçlar da o kadar farklı olabiliyor.

2014 Flushing Meadows ikincisi Kei Nishikori Ocak 2022’de kalçasından ameliyat oldu, ardından Temmuz ayında ATP Tour‘a geri döndü, ancak diz sakatlığı nedeniyle Ağustos ayının tamamında sahalardan uzak kaldı ve Pazar günü Amerika Açık‘tan çekildi.

Üç kez büyük şampiyon olan ve 2019 Avustralya Açık‘ta bir emeklilik töreniyle uğurlanan ama sonunda yapay bir kalça sayesinde tekrar oynayan Murray, “Bazı insanlar muhtemelen dururlar ve performanslarıyla ya da vücutlarının acıması ve ağrımasıyla yetindiklerini hissederler ve sonra belki de spordan uzun bir süre uzak kaldıktan sonra tekrar özlemeye başlarlar” dedi.

“Sezonun ne kadar uzun olduğu ve her şey açısından oldukça acımasız bir spor. Eğer bunu 11-12 yıldır aralıksız yapıyorsanız, belki de zihinsel olarak bazı oyuncular bir molaya ihtiyaç duyduklarını hissediyor… ve sonra yenilenip belki bir şans daha veriyorlar,” dedi Murray. “Bazı kadınların çocukları oldu ve sonra geri dönme kararı aldılar.”

Wozniacki, kocası eski NBA oyuncusu David Lee ile bir aile kurmak için 2020’de bıraktı. Şimdi 33 yaşında ve iki küçük çocuğu olan Wozniacki bu ay yeniden yarışmaya başladı. 28 yaşındaki Svitolina, eşi tenisçi Gael Monfils ile ilk çocuklarını doğururken yaklaşık bir yıl turnuvalardan uzak kaldı; geri döndükten sadece üç ay sonra Wimbledon‘da yarı finale yükseldi. 37 yaşındaki Strycova 2021’de emekli oldu, bir bebek sahibi oldu, bu Nisan ayında turneye geri döndü ve Wimbledon’da çift kadınlar kupasını kazandı.

“Çocuk sahibi olup olmayacağımı ve geri dönüp dönmeyeceğimi bilmiyorum. Sadece şunu söyleyeceğim. Çok fazla iş var. Bunu nasıl yapıyorlar bilmiyorum,” diyor 29 yaşındaki 3 numaralı Amerikalı Jessica Pegula. “Bunun artık kadınlar için bir olasılık olduğunu görmek harika… Eminim geri dönüp çocuklarının onları oynarken izlemesi onlar için çok güzel bir deneyimdir.”

Herkes veda edip sonra da “Geri döndüm!” deme fikrine sıcak bakmıyor.

38 yaşındaki John Isner, Amerika Açık‘tan sonra emekli olacak olan bir oyuncuya, böyle bir geri dönüş trendini takip edip etmeyeceği sorulduğunda,

“Bitirdim,” diye cevapladı Isner. “Benim için olmayacak.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*