ABD Açık Tenis Turnuvası, çift vuruşlar için video incelemesi getiriyor

tenis haber tenis haber

Bu ay sonunda ABD Açık Tenis Turnuvalarının başlamasıyla Grand Slam’de ilk kez yapılacak olan çift vuruşlar ve belirli diğer kararların tekrar kontrolü için video incelemesi getiriyor.

ABD Açık Tenis Turnuvası hakemi Jake Garner, sandalye hakemi olarak görev yaptığı bir anı hatırlıyor ve topun oyuncunun topu fileye geri göndermeden önce iki kez zıpladığını anlamakta zorlandığını ifade ediyor.

Ancak bu yıl Flushing Meadows‘ta böyle bir durum yaşanırsa, bir yetkili tekrar izleyebilir: Video incelemesi, 28 Ağustos’ta New York’ta ana tablo müsabakalarının başlamasıyla birlikte Grand Slam tenisine ilk kez katılacak.

Video incelemesi, tüm maçlarda topun içeride veya dışarıda olup olmadığını belirlemek için kullanılan elektronik çizgi çağırma sisteminin ayrı bir parçasıdır. Bu sistem, Açık’ın 17 müsabaka kortundan beşinde kurulacak: Arthur Ashe Stadyumu, Louis Armstrong Stadyumu, Grandstand, Court 5 ve Court 17. Garner’a göre bu örnekleme, tekler maçlarının yüzde 50’sinden biraz fazlasını içerecek ve 2024’te sistemin genişletilip genişletilmeyeceğine karar verilmeden önce incelenecek.

Bu yıl, teklerde, çiftlerde ve karma çiftlerde oynayan oyuncular, çift vuruşlar gibi şeyler için her set başına üç itiraz hakkı kazanacak. Aynı zamanda oyuncunun vücuduna değen bir top, oyuncunun fileye değmesi veya oyuncunun gürültüden etkilenmesi gibi durumlar için de kullanılabilecek. Doğru itirazda bulunurlarsa itiraz hakkını koruyacaklar ve çekişmeli durumlar için bir tane daha alacaklar.

3. sıralamada yer alan Amerikalı oyuncu Jessica Pegula, “Bunu bir süredir destekliyordum, bu yüzden ABD Açık’ın bunu mümkün kılacağını görmekten mutluyum,” dedi ve geçen yılki Fransız Açık’ta rakibi Iga Swiatek‘e yardımcı olan bir çift vuruşunun kaçırıldığına dair yüksek profilli bir hata hakkında konuştu. “Bu hem oyuncular hem de taraftarlar için harika olacak.”

Bu, sporcular için modern yardım örneklerinin sonuncusu ve büyük tenis turnuvalarındaki son kurallar değişikliklerine öncülük eden ABD Açık’ın örneklerinden biridir.

Garner, “Her zaman yenilik yapmaya çalışıyoruz,” dedi.

ABD Açık, elektronik çizgi çağırma sistemini (2006’da), servis saati (2018’de) ve maç içi antrenörlerle iletişimi (2022’de) içerecek şekilde son kurallar değişikliklerine öncülük eden ilk Slam etkinliğiydi.

Video incelemesi, ATP Kupası ve Next Gen Finals gibi daha düşük profilli erkek etkinliklerinde test edildi. Bir kadın turnuvasında denenmedi.

29. sıralamada yer alan Amerikalı oyuncu Chris Eubanks, video incelemesi hakkında “Bu doğru yönde atılmış iyi bir adım. Teknoloji varsa, neden kullanmayalım?” dedi.

Garner‘ın 2021’de kabul edildiğini ancak bu yıl resmi olarak kurallara yazıldığını belirttiği bir diğer özellik: Bir oyuncunun diskalifiye ile sonuçlanabilecek bir şey yapması durumunda – örneğin Novak Djokovic‘in 2020 ABD Açık’ta hatayla bir çizgi hakemine top atması durumunda – video, diskalifikasyonun gerekip gerekmediğine yardımcı olabilir.

Yeni video incelemesi ilgili bir çok oyuncuya soru soruldu bundan habersizlerdi fakat hepsi aynı fikirdeydiler.

Fransız oyuncu Caroline Garcia, “Bu tamamen mantıklı” dedi. “Çift vuruş gördüğünüzü düşündüğünüzde, hakemin bunu görmediği için süper sinir bozucu olabilir. Hemen bilmek, birinden kızgın olmaktan daha iyidir. Sadece bilmek istersiniz.”

Mahkeme dışından iki kişi, bir itiraz olduğunda en iyi tekrarı sandalye hakeminin ekranına ve arenadaki video panolarına gönderecek. Hakemin üç seçeneği olacak: orijinal kararı onaylamak, onu iptal etmek veya net bir video kanıtı yoksa çağrının durmasına izin vermek.

Tüm incelemeler oyuncular tarafından başlatılacak ve bu tür olaylarla ilgili anlaşmazlıkları azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olması gerekiyor, ki bu tür olaylar ara sıra yaşanıyor.

55. sırada yer alan Avustralyalı oyuncu Jordan Thompson. “Bir şeyin istediğiniz gibi gitmediğini düşünüyorsanız, hemen itiraz edin. Sonra artık tartışma olmaz,” dedi.

İki yıl önce Washington’da bir ABD Açık ısınma maçının son oyununda rakibi topa ekstra bir sıçrama sonrası temas etmesine rağmen puan kaybetti. İki oyuncu daha sonra birbirlerinin yüzüne girdi ve sandalye hakemi aralarını ayırmak için aşağı indi.

Örneğin 2009 Fransız Açık’ta Serena Williams, topun rakibinin koluyla temas ettiği bir vuruş yaptı ama bu şekilde çağrılmadı. Bu yıl Paris’te Holger Rune, çift vuruş nedeniyle almamış olması gereken bir puan kazandı.

“Bazı hakemler hatalar yapar. Kimi benim için, kimi onun için,” dedi Rune. “Bu hayat.”

Bu tür hatalar artık daha kaçınılabilir olmalı.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*